Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(59)
Forma i typ
Książki
(59)
Poradniki i przewodniki
(47)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(6)
Publikacje popularnonaukowe
(5)
Proza
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Dostępność
dostępne
(43)
wypożyczone
(11)
nieokreślona
(5)
Placówka
Wypożyczalnia dla dorosłych
(52)
Wypożyczalnia dla dzieci
(7)
Autor
Baron Aleksander
(2)
Dymek Marta
(2)
Dywan Agnieszka
(2)
Gouny Nicolas
(2)
Grzyb Katarzyna
(2)
Kieżun Bartek
(2)
Oliver Jamie
(2)
Starmach Anna
(2)
Łapiński Paweł
(2)
Adamek Izabela
(1)
Androsiuk Ewa
(1)
Anger Joanna
(1)
Aszkiewicz Ewa
(1)
Baranowska Natalia
(1)
Bartkiewicz Bartosz
(1)
Bator Julita
(1)
Berghoff Maggie
(1)
Borowska Flavia
(1)
Brunetti Ilaria
(1)
Brzozowska Maria
(1)
Bulikowska Maria
(1)
Capponi-Borawska Tessa
(1)
Cenkl Jakub
(1)
Chatzikonstantis Manos
(1)
Cieślowska Beata
(1)
Drasek-Kańska Malina
(1)
Drotkiewicz Agnieszka
(1)
Dumas Roy Sandrine
(1)
Gaudry Francois-Regis
(1)
Gaudry François-Régis
(1)
Gepert Dorota
(1)
Glasenapp Małgorzata
(1)
Greenberg Lisa
(1)
Górska Agnieszka
(1)
Horosiewicz Beata
(1)
Jackowska Wanda
(1)
Jeż Agnieszka
(1)
Kasdepke Grzegorz
(1)
Kiros Tessa
(1)
Klesyk Łukasz
(1)
Klimko-Dobrzaniecki Hubert
(1)
Kolenko Eva
(1)
Kopiński Michał
(1)
Kosmala Katarzyna
(1)
Kotarski Bartłomiej
(1)
Krajewska Zuza
(1)
Laurent Françoise
(1)
Lawson Nigella
(1)
Lewandowska Agata
(1)
Lis Hanna
(1)
Lis Paweł
(1)
Majewski Marcin
(1)
Malina Dorota
(1)
Minta Małgorzata
(1)
Mizielińska Aleksandra
(1)
Mizieliński Daniel
(1)
Mock-Pike Rita
(1)
Moskowitz Chandra
(1)
Ochman Paweł
(1)
Okrasa Karol
(1)
Opala Małgorzata
(1)
Panek Edyta
(1)
Pierini Alessandra
(1)
Pieńkos Magdalena
(1)
Piszczek Anna
(1)
Piątkowska Agnieszka
(1)
Pociecha Daria
(1)
Pollan Michael
(1)
Pregenzer Brigitte
(1)
Raman Maitreyi
(1)
Różański Robert
(1)
Salewski Piotr
(1)
Samborska Małgorzata
(1)
Schinner Miyoko
(1)
Sekaninová ÚStepánka
(1)
Shrubsole Jennifer
(1)
Sirounis Angela
(1)
Smile Olga
(1)
Solier Stephane
(1)
Stolińska Hanna
(1)
Stolińska-Fiedorowicz Hanna
(1)
Strzelczyk Tomasz
(1)
Szmyd Jan
(1)
Szubińska Anna
(1)
Tomaszewska-Bolałek Magdalena
(1)
Touros Michail
(1)
Tucci Stanley
(1)
Vogel Leanne
(1)
Wałkowicz Eryk
(1)
Weksej Aleksandra
(1)
Wieczorek Marzena
(1)
Wilson Bee
(1)
Witkowka Magda
(1)
Wiśniewska Bogumiła
(1)
Wiśniewska Jadwiga
(1)
Włodarczyk Anna
(1)
Zarębska-Tutak Anna
(1)
Zawadzka Karolina
(1)
Zmaczyńska Natalia
(1)
Ługowska Ewa
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(32)
2010 - 2019
(27)
Kraj wydania
Polska
(59)
Język
polski
(58)
Odbiorca
6-8 lat
(6)
Dzieci
(6)
9-13 lat
(4)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(2)
Temat
Gotowanie
(6)
Kucharstwo
(6)
Kuchnia polska
(6)
Kuchnia włoska
(6)
Kultura stołu
(6)
Przepisy kulinarne
(5)
Kuchnia regionalna
(4)
Kulinaria
(4)
Odżywianie
(4)
Potrawy dietetyczne
(4)
Potrawy jarskie
(4)
Żywność
(4)
Gastronomia
(3)
Kuchnia wegańska
(3)
Kuchnia wegetariańska
(3)
Ciasta
(2)
Desery
(2)
Dieta bezglutenowa
(2)
Dietetyka
(2)
Dziedzictwo kulinarne
(2)
Gospodarstwo domowe
(2)
Kiszonki
(2)
Koktajle
(2)
Kuchnia europejska
(2)
Kultura
(2)
Napoje alkoholowe
(2)
Obiad
(2)
Obyczaje i zwyczaje
(2)
Owoce
(2)
Pieczenie (obróbka termiczna żywności)
(2)
Potrawy
(2)
Produkt regionalny
(2)
Przyprawy
(2)
Styl życia
(2)
Warzywa
(2)
Weganizm
(2)
Zdrowe odżywianie
(2)
Zdrowe żywienie
(2)
Ziołolecznictwo
(2)
Zwyczaje żywieniowe
(2)
Aktorzy amerykańscy
(1)
Anemia
(1)
Antybiotyki
(1)
Bary (lokale gastronomiczne)
(1)
Białka
(1)
Choroby ludzi
(1)
Choroby stawów
(1)
Cukrzyca
(1)
Czekolada
(1)
Dieta bezmleczna
(1)
Dieta cukrzycowa
(1)
Dieta ketogeniczna
(1)
Dieta niskowęglowodanowa
(1)
Dieta śródziemnomorska
(1)
Dietetycy i żywieniowcy
(1)
Dwudziestolecie międzywojenne (1918-1939)
(1)
Dziczyzna
(1)
Dzieci
(1)
Ekologiczny styl życia
(1)
Emigranci
(1)
Etnografia
(1)
Fast food
(1)
Food trucki
(1)
Glikemia
(1)
Gluten
(1)
Gospodynie domowe
(1)
Głodówka lecznicza
(1)
Hildegarda (święta ; 1098-1179)
(1)
Insulinooporność
(1)
Jabłka
(1)
Jedzenie (czynność)
(1)
Jelita
(1)
Kakao
(1)
Kakaowiec
(1)
Kanapki i przekąski
(1)
Kasdepke, Grzegorz
(1)
Klimko-Dobrzaniecki, Hubert
(1)
Kolacja
(1)
Konsumpcja (ekonomia)
(1)
Kucharze
(1)
Kuchnia
(1)
Kuchnia francuska
(1)
Kuchnia hiszpańska
(1)
Kuchnia myśliwska
(1)
Kuchnia roślinna
(1)
Kuchnia słowiańska
(1)
Kuchnia tradycyjna
(1)
Kuchnia śródziemnomorska
(1)
Leczenie dietą
(1)
Leczenie żywieniowe
(1)
Medycyna niekonwencjonalna
(1)
Nalewka (napój alkoholowy)
(1)
Napary roślinne
(1)
Napoje mleczne fermentowane
(1)
Nietolerancja glutenu
(1)
Otyłość
(1)
Owoce morza
(1)
Pieczywo
(1)
Post przerywany
(1)
Potrawy dla dzieci
(1)
Temat: dzieło
Gospodyni (czasopismo)
(1)
Temat: czas
1901-2000
(1)
2001-
(1)
Temat: miejsce
Włochy
(3)
Polska
(2)
Wielkopolska
(2)
Francja
(1)
Hiszpania
(1)
Krobia
(1)
Pogorzela
(1)
Region śródziemnomorski
(1)
Gatunek
Przepisy kulinarne
(34)
Książka kucharska
(24)
Publikacja bogato ilustrowana
(19)
Poradnik
(14)
Opracowanie
(7)
Publikacje dla dzieci
(6)
Autobiografia
(1)
Felieton
(1)
Książki kucharskie
(1)
Pamiętniki i wspomnienia
(1)
Pamiętniki mówione
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Przewodnik tematyczny
(1)
Słowianie
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(407)
Socjologia i społeczeństwo
(97)
Edukacja i pedagogika
(87)
Medycyna i zdrowie
(85)
Biologia
(65)
Kulinaria
(59)
Podróże i turystyka
(61)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(54)
Kultura i sztuka
(52)
Etnologia i antropologia kulturowa
(45)
Psychologia
(42)
Architektura i budownictwo
(41)
Religia i duchowość
(39)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(38)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(37)
Językoznawstwo
(29)
Geografia i nauki o Ziemi
(25)
Hobby i czas wolny
(21)
Inżynieria i technika
(19)
Kultura fizyczna i sport
(18)
Literaturoznawstwo
(17)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(16)
Ochrona środowiska
(15)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(13)
Nauka i badania
(13)
Rozwój osobisty
(12)
Fizyka i astronomia
(11)
Styl życia, moda i uroda
(11)
Rolnictwo i leśnictwo
(10)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(9)
Transport i logistyka
(8)
Praca, kariera, pieniądze
(7)
Archeologia
(6)
Filozofia i etyka
(6)
Media i komunikacja społeczna
(6)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(5)
Historia Polski
(5)
Informatyka i technologie informacyjne
(4)
Matematyka
(4)
Dom i ogród
(3)
Zoologia
(3)
Chemia
(1)
Historia Europy
(1)
Historia Polski - I wojna światowa
(1)
Historia Polski - okres miedzywojenny
(1)
Historia Stanów Zjednoczonych (USA)
(1)
Historia Wielkiej Brytanii
(1)
Historia kultury życia codziennego
(1)
Styl życia, moda, uroda
(1)
59 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Gotuj bez glutenu z Isabel / Izabela Adamek. - Bielsko-Biała : Pascal, copyright2022. - 253, [3] strony : ilustracje, fotografie, portrety ; 22 cm.
„Pamiętam myśli i uczucia sprzed 22 lat, kiedy usłyszałam, że mój syn wymaga stosowania ścisłej diety bezglutenowej. Nikt nie wiedział, czym jest taka dieta, nikt też nie potrafił nam pomóc. Jedyne, co mieliśmy, to skąpa ulotka od lekarza. Ale okazało się, że życie z celiakią wcale nie jest takie straszne. Wręcz przeciwnie, dzięki niej jadasz zdrowo i świadomie! To lekcja dla nas wszystkich”. – Izabela Adamek Dieta bez glutenu jest smaczna, prosta i zdrowa! Książka dla dopiero rozpoczynających przygodę z dietą bezglutenową, jak i tych, którzy poszukują urozmaicenia w codziennym żywieniu. Zbiór 103 smacznych i zdrowych przepisów dla całej rodziny. Każdy znajdzie tu coś dla siebie. Poza tym: sporo porad i kilka ciekawych bezglutenowych historii. - proces wdrażania diety bezglutenowej, - przegląd produktów dozwolonych i zakazanych, - szereg wskazówek ułatwiających funkcjonowanie rodziny z osobą wymagającą ścisłego przestrzegania diety, - jak uzupełniać niedobory składników odżywczych? - proste i zdrowe przepisy, które urozmaicą twój jadłospis! dla kogo dieta bez glutenu jest odpowiednia? [bonito.pl].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Alaantkowe BLW : od niemowlaka do starszaka : domowa książka kucharska / Joanna Anger, Anna Piszczek. - Warszawa : Mamania, copyright2015. - 206, [2] strony : ilustracje kolorowe ; 22 cm.
(BLW)
Chcesz, aby Twoje dziecko jadło nie tylko chętnie, ale też różnorodnie i zdrowo? Niezależnie od tego, czy masz doświadczenie w gotowaniu, czy dopiero zaczynasz kucharską przygodę, Twoje dziecko może jeść równie smacznie jak tytułowi Ala i Antek, a Ty i reszta rodziny razem z nim. W tej domowej książce kucharskiej znajdziesz: - Przepisy, które możesz zastosować od samego początku rozszerzania diety, i takie, które zasmakują starszemu dziecku i rodzicom - Potrawy tradycyjne, a także wegańskie, bezglutenowe czy bez nabiału - Pomysły na smaczne śniadania i obiady oraz dania, które możesz zabrać ze sobą na wycieczkę - Pyszne desery, które – jeśli chcesz – możesz przygotować bez dodatku cukru. Każdą z tych potraw przyrządzisz szybko i łatwo z dostępnych składników. Odkryj radość gotowania razem z dzieckiem. Smacznego! Więcej niż BLW BLW (Bobas Lubi Wybór) to metoda rozszerzania diety, którą pokochały już tysiące polskich dzieci. Zdaniem jej twórczyń, Gill Rapley i Tracey Murkett, dziecko od samego początku może jeść samodzielnie, co pozwala na naturalny rozwój jego umiejętności chwytania i żucia oraz korzystnie wpływa na akceptację różnorodnych smaków. [lubimyczytac.pl].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Polska kuchnia myśliwska / Ewa Aszkiewicz. - Poznań : Publicat, copyright2012. - 144 stron : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
Książka dostarczy wielu pomysłów na pyszne potrawy. Sięgając do tradycji, zaskoczymy naszych najbliższych, podając np. pieczeń z sarny w śmietanie, bażanta w wiśniowym sosie, kuropatwy duszone w czerwonej kapuście, bigos hultajski czy pasztet z zająca. Do opisanych dań idealnie pasować będą zaproponowane przez Ewę Aszkiewicz sosy (gorące i zimne), nalewki oraz konfitury.Jakkolwiek poszukiwanie składników i przygotowanie dań z dziczyzny będzie wymagało nieco więcej wysiłku, warto go podjąć. Autorka sięgnęła do rodzinnych zapisków kulinarnych i proponuje sprawdzone przepisy kuchni myśliwskiej, zachęcając do odkrywania na nowo różnorodnych, niebanalnych smaków [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kiszonki i fermentacje / Aleksander Baron. - Bielsko-Biała : Pascal, 2016. - 238, [2] strony : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
Autorskie przepisy Aleksandra Barona na łatwe, szybkie i oryginalne dania z kiszonek: sorbet z fermentowanego melona z szałwią, rzodkiewki w czarnej soli i krem z dyni w maślance. Tradycyjne potrawy w nowej aranżacji - bigos z ogórków, żur na zakwasie z kaszy gryczanej czy gołąbki w liściach jarmużu. Nieoczywiste zestawienia, gwarantowany efekt. I w dodatku - naturalnie, zdrowo i smacznie. Aleksander Baron - charyzmatyczny szef kuchni znanej warszawskiej restauracji Solec 44. Pierwszą kiszonkę zrobił… przypadkiem. Dziś jest najlepszym w Polsce znawcą sztuki fermentacji i zaprasza nas do eksperymentów z przyzwyczajeniami polskiego podniebienia.[lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta książka wzięła się z niezgody. Niezgody z twierdzeniem, że każda wódka smakuje tak samo, że na próżno szukać w niej indywidualnego charakteru. Nieprawda! Każda ma swój aromat, zapach, fakturę. Są wódki ascetyczne, pikantne, słodkie i gładkie jak miód. Autorzy biorą na warsztat kilkadziesiąt gatunków polskich wódek czystych - degustują i dobierają do nich najlepsze potrawy. Testują zaskakujące połączenia, obalając przekonanie, że dobra zakąska to jedynie ogórek i śledź. Między wódką a zakąską to coś więcej niż książka kulinarna. To rzecz o historii i współczesności polskiej wódki (prawdziwa, bez ściemy!), sekretach produkcji i sztuce degustacji - pokazująca, że ten trunek, choć tak powszechny, jest w gruncie rzeczy całkiem nieznany.[lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Zamień chemię na energię : zdrowie i siła na wynos / Julita Bator. - Kraków : Znak, 2018. - 202, [5] stron : ilustracje kolorowe ; 21 cm.
Najbardziej energetyczna książka roku! Żyjesz w pośpiechu i chcesz solidnej porcji składników odżywczych? Szukasz zdrowej przekąski dla dziecka? Wybierasz się w góry lub na spacer i chcesz zapakować do plecaka lekki, zdrowy posiłek? Jesteś po treningu, a twoje mięśnie potrzebują regeneracji? Julita Bator, która zrewolucjonizowała nawyki żywieniowe Polaków i pokazała, jak jeść bez chemii i nie zbankrutować, teraz powraca z pierwszą książką o potrawach proteinowych. To ponad 50 przepisów na przekąski o wysokiej zawartości białka, błonnika oraz węglowodanów złożonych. Są szybkie w przygotowaniu, bardzo sycące, dodają energii, wspomagają odporność oraz mają niski indeks glikemiczny. W przeciwieństwie do gotowych sklepowych produktów są tanie, smaczne, zdrowe i nie zawierają emulgatorów ani konserwantów. To idealne rozwiązanie dla ludzi prowadzących aktywny tryb życia, osób na diecie, ale także dla wszystkich, którzy szukają zdrowego jedzenia. Znakomite również dla dzieci. To doskonałe produkty na wynos, które możesz przygotować w większej ilości na zapas. Sprawdzają się na wycieczce, w pracy, w szkole czy na siłowni.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jedz zgodnie z typem swojego stanu zapalnego / Maggie Berghoff ; przełozył Bartosz Bartkiewicz. - Białystok : Vital, copyright2023. - 365, [4] strony : ilustracje, tabele ; 20 cm.
Zdaniem specjalistów przewlekłe stany zapalne stanowią jedną z przyczyn rozwoju chorób autoimmunologicznych. Poza tym zwiększają ryzyko chorób układu pokarmowego i układu krążenia, a także powodują zaburzenia hormonalne. Jak zlikwidować stany zapalne w organizmie? Dzięki tej książce nauczysz się określać swój indywidualny typ stanu zapalnego. To pierwszy krok na drodze do odzyskania zdrowia. Poznasz skuteczne metody na wzmocnienie odporności i oczyszczenie organizmu. Dowiesz się, na czym polega dieta przeciwzapalna – będziesz prawidłowo komponował posiłki i dobierał właściwe produkty spożywcze. Stosując domowe sposoby na stan zapalny, poprawisz jakość życia. Rozpoznaj i usuń przyczyny stanu zapalnego, a nie tylko jego objawy [bonito.pl].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta wielka księga, pełna zdjęć, pięknych ilustracji, map, przydatnych wykresów, porywających anegdot i portretów wybitnych postaci, to pierwsza taka encyklopedia kuchni włoskiej. Jeśli chcesz gotować jak prawdziwy Włoch, nie potrzebujesz już niczego więcej. Znajdziesz tu przepisy na dania, które trzeba znać. Zachwycą cię klasyczne i nowoczesne potrawy ze wszystkich regionów Italii. Poznasz najlepsze włoskie produkty: makarony, mięsa, sery, przyprawy, wina, piwa, likiery, kawy. • Czy Leonardo da Vinci był wegetarianinem? • Jaka jest różnica między cappuccino, macchiato i mocaccino? • Czy można zrobić tiramisu bez alkoholu? • Dlaczego śmietana dodana do carbonary to prawdziwe przestępstwo? • Czy gnocchi można jeść również na deser? [lubimyczytac.pl].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
"Smak kwiatów pomarańczy" to książka, w której patrzymy na świat przez pryzmat kuchni - jej związków ze sztuką, historią, muzyką i architekturą. To kolekcja pięknych kulinarnych wspomnień (chrupiące karczochy we Florencji, tuńczykowe ragu z Palermo, cukierki o smaku kwiatów pomarańczy w Rzymie) oraz ich powiązań ze sztuką (La Brioche Chardina, wiersz Pasoliniego przywołujący wspomnienie zapachu jaśminu i gorącej zupy). Co można zjeść, przemierzając rzymskie uliczki w blasku wschodzącego słońca? Jakie danie przypomina "Wariacje Goldbergowskie"? Jak przez lata zmieniała się rola kobiety w kuchni? W jaki sposób jedzenie wpłynęło na zjednoczenie Włoch? A jak przeobrażenia ostatnich dwudziestu pięciu lat w Polsce wpłynęły na polską kuchnię? Z czego robić chleb, kiedy nie ma mąki? Rozmawiamy o tym, co nas zachwyca, bawi i głęboko porusza. O tym, co jest w jedzeniu - więc także i w życiu - najważniejsze." Autorki
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Czekolada / Sandrine Dumas Roy ; ilustracje Nicolas Gouny ; przełożyła Katarzyna Grzyb. - Warszawa : Harperkids, copyright 2022. - 33, [3] strony : ilustracje ; 27 cm.
(Wiem, Co Jem!)
(Akademia Mądrego Dziecka)
Z czego robi się czekoladę? Jak rosną kakaowce i dlaczego tak trudno o ich owoce? Czym różni się czekolada gorzka od mlecznej i białej? Jak wybrać tę najlepszą? I kto je najwięcej tego przysmaku na świecie?[aros.pl].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dzieci
Brak informacji o dostępności: sygn. 64/II (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jadłonomia po polsku / Marta Dymek ; ilustracje Ola Niepluj. - Warszawa : Marginesy, 2020. - 279, [1] strona : fotografie ; 29 cm.
Koniec z długimi listami trudno dostępnych składników. Dość rezygnacji z ulubionych, tradycyjnych smaków. "Jadłonomia po polsku" pokazuje, że kuchnia roślinna może być prosta jak barszcz i równie smaczna co ruskie pierogi. W sześciu rozdziałach podzielonych zgodnie z porami roku znajdziecie mnóstwo roślinnych inspiracji. To nie pomyłka, pór roku mamy w Polsce sześć - jest przecież przedwiośnie oraz trochę zapomniane przedzimie. W końcu czekając na nowalijki, trzeba coś jeść, na przykład barszcz z wędzonymi śliwkami, kanapki z pastą z ciecierzycy i kiszonych ogórków, a na deser gryczaną granolę. Ta książka to nie tylko przepisy, ale też praktyczne porady, które sprawiają, że gotowanie jest zrozumiałe i pyszne. W końcu wiadomo, dlaczego latem do rosołu warto wrzucić bób, jak zrobić rewolucyjny pasztet bez pieczenia i czemu w bigosie tak dobrze smakuje kilka kawałków słodkiej dyni. A przede wszystkim: jak gotować roślinnie po polsku, czyli po naszemu - w zgodzie z naszymi smakami, chęciami, możliwościami. [lubimyczytac.pl].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Znana autorka książek kulinarnych i blogerka Marta Dymek, prezentuje ciekawe podejście do kuchni roślinnej. Wykorzystując polskie warzywa sezonowe, przedstawia przepisy na oryginalne dania, pochodzące z całego świata. Jeżeli cenisz sobie połączenie tradycji i świeżego spojrzenia na codzienne dania, ta książka z przepisami jest dla Ciebie. Udaj się w kulinarną podróż po odległych zakątkach świata, za towarzyszy posiadając warzywa, które znaleźć możesz na półce w osiedlowym sklepie. Autorka przemierzyła prawie 50 krajów, zbierając przepisy, które pozwalają spojrzeć na zwykłe warzywa w zupełnie innym świetle. W końcu kuchnia roślinna to nieskończone źródło kulinarnych inspiracji.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Francja na talerzu / François-Régis Gaudry i przyjaciele ; przełożyli Agnieszka Dywan, Paweł Łapiński, Natalia Zmaczyńska. - Kraków : Znak, copyright2023. - 431, [1] strona : faksymilia, fotografie, ilustracje, mapy ; 34 cm.
VADEMECUM kuchni francuskiej. Znajdziesz tu WSZYSTKO, co musisz wiedzieć o kulinarnej Francji. Ile bąbelków mieści się w jednej butelce szampana? Kto mieszka w serze casgiu merzu? Czy tosty francuskie naprawdę pochodzą z Francji? Ile kosztuje czesne w Le Cordon Bleu? Jakie cukierki kupił w Galii Asterix? Ile bagietek sprzedają każdego dnia francuscy piekarze? 350 zagadnień do rozgryzienia, 1250 specjałów do spróbowania, 375 przepisów do przetestowania, 260 osobistości ze świata francuskich kulinariów, setki map, smakowitych adresów, pikantnych anegdot… Pospaceruj po winnych szlakach Prowansji, zachwyć się crêpes na słodko i słono w paryskim bistro, dowiedz się, czy najlepsze kasztany rzeczywiście sprzedawane są na placu Pigalle i dlaczego Marcel Proust z czułością wspominał smak okruszków z magdalenek… Chcesz gotować jak rodowity Francuz? Z Francją na talerzu będziesz jak chef trzygwiazdkowej restauracji! Bon appétit! [lubimyczytac.pl].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
"Dzieci gotują. WEGE" to propozycja wspólnego aktywnego spędzania czasu z dziećmi umożliwiająca wyjście poza schematy kulinarne. W składnikach potraw pojawiają się te mniej typowe, takie jak: mleka roślinne, ser tofu, surowe płatki drożdżowe i wiele innych. Jak na dania wegańskie i wegetariańskie przystało przepisy zawierają mnóstwo warzyw i owoców oraz wskazówki jak efektownie zaserwować danie. Podpowiadaja też ciekawe warianty drugich śniadań i przekąsek na czas podróży. Pozwólmy przejąć dzieciom inicjatywę. To gwarancja dobrej zabawy, ciekawych smaków, a przy okazji… ucząca planowania i organizacji! 32 przepisy pogrupowano w trzy duże kategorie: Wilczy apetyt, Pomiędzy..., Słodkie chwile. Objaśnienia są bardzo czytelne. Znajdują się w nich wykazy akcesoriów kuchennych i składników potrawy, ilustrowany "krok po kroku" sposób jej wykoania oraz fajne zdjęcia.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dzieci
Brak informacji o dostępności: sygn. 64/III (1 egz.)
Książka
W koszyku
Syropy lecznicze : domowe, skuteczne, bezpieczne / Wanda Jackowska. - Warszawa : Foksal, copyright2019. - 172, [4] strony : ilustracje kolorowe ; 24 cm.
Zdrowotne, wzmacniające, oczyszczające. Około setki przepisów na prozdrowotne syropy! Przygotowywane na bazie owoców, warzyw, korzeni, ziół i innych składników, mają od dawna zastosowanie w medycynie ludowej. Wytwarzane w domu, są całkowicie bezpiecznym naturalnym specyfikiem. W przeciwieństwie do kupowanych, są pozbawione sztucznych konserwantów. Skuteczne na różne dolegliwości, zwłaszcza jednak na przeziębienia czy infekcje, w celu oczyszczenia organizmu, a także w stanach osłabienia. Chętnie spożywane są przez dzieci. Są skarbnicą witamin i innych cennych składników [aros.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kuchnia dwudziestolecia : co i jak jadano / Agnieszka Jeż. - Warszawa : RM, copright2016. - 182 strony : ilustracje, fotografie, szkice ; 24 cm.
Sięgając do ówczesnych książek kucharskich, wspomnień i pamiętników oraz rubryk kulinarnych w gazetach, autorka snuje opowieść o tym, co, jak i gdzie jadano w czasach Drugiej Rzeczypospolitej. Oprócz interesującej części historycznej, w książce znajdziemy 100 przepisów na najróżniejsze potrawy, proste i bardziej wyrafinowane, dobre na co dzień i od święta [lubimyczytac.pl].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Hiszpania do zjedzenia / Bartek Kieżun. - Wydanie 2 [poprawione]. - Warszawa : Buchmann, copyright2022. - 300, [4] strony : fotografie ; 28 cm.
Po Włoszech, Portugalii i Stambule Bartek Kieżun wyrusza w podróż do Hiszpanii, by przywieźć z niej to, co najpyszniejsze w kraju wiecznej sjesty i południowego słońca. Hiszpania do zjedzenia to połączenie książki kulinarnej z subiektywnym przewodnikiem po nieoczywistych zakątkach kraju. Kieżun zabierze cię w podróż, która niekoniecznie skończy się w kuchni, bo książkę tę można smakować na wiele sposobów. Ciekawe przepisy, wciągające opowieści z podróży i fascynujący rozmówcy, którzy oprowadzają po swoim kraju – wszystko to okraszone pysznymi fotografiami [lubimyczytac.pl].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Italia do zjedzenia / Bartek Kieżun. - Wydanie 2 [poprawione]. - Warszawa : Buchmann, copyright2022. - 302, [2] strony : fotografie ; 28 cm.
Italia do zjedzenia jest to wyjątkowym połączeniem książki kulinarnej i subiektywnego przewodnika po Włoszech. W środku znajdziemy historię kuchni i sztuki opatrzoną zdjęciami z licznych podróży autora do Italii [lubimyczytac.pl].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jak prowadzić dom po włosku? Jak delektować się życiem w toskańskim stylu? Nikt nie jest w stanie uchwycić ducha miejsca tak jak Tessa Kiros. W urzekająco kobiecej książcecelebruje Włochy – kraj, który wybrała na swój dom. Rodzinne historie, inspiracje i przepisy nie tylko na pyszne dania Znajdziesz tu sycące posiłki i fantazyjne ciasta, staromodne konfitury i przetwory, a także domowe przyprawy, ziołowe oleje i zapachowe cukry. Wypróbujesz niebanalne przepisy, takie jak focaccia z truskawkami, zupa z karczocha i mięty, risotto z krewetkami, lawendą i cytryną czy pierś kurczaka w cieście z borowikami i szałwią [lubimyczytac.pl].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Łajdackie opowieści z żarciem w tle. Lektura będzie nie lada zaskoczeniem dla czytelników przyzwyczajonych do pióra autorów. Tym razem połączyli siły, talenty, pasję i poczucie humoru, aby stworzyć wartką prozę WYŁĄCZNIE DLA DOROSŁYCH! Anegdoty, wspomnienia i portrety – wszystko opowiedziane językiem lekkim, czasem ironicznym, czasem refleksyjnym, a miejscami nawet zaskakująco sprośnym. Mówią o smakowaniu życia całym sobą i o pierwszych razach doświadczanych wszystkimi zmysłami. Przywołane historie wieńczą przepisy na dania, które kojarzą się Autorom z najważniejszymi momentami w ich życiu. Podczas lektury „Królika po islandzku” poczujemy smak agrestu na Islandii i pierwszych brzoskwiń w puszce kradzionych podczas pracy w OHP. Wrócimy do barów mlecznych, przejedziemy się autostopem, zachłyśniemy towarami eksportowymi z zachodu, które były jak kolorowe papugi wśród szarych wróbli – zagraniczne papierosy, kolorowy alkohol i pierwsze komercyjne filmy na taśmach VHS. Te opowieści tworzą literacką przystawkę dla dania głównego. A jest w czym wybierać Pierś indyka – director’s cut, Carbonnade a la Flamande, Dziwkarski makaron oraz autorski Hummus z dworca Wien Sudbanhoff. To dla zaostrzenia apetytu czytelników, więcej w „Króliku po islandzku”[z okładki]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 82-92 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej